Den svenska regeringen, företrädd av landsbygdsminister Peter Kullgren, kommer inte att kräva ett stopp för det storskaliga industrifisket i Östersjön.

Kullgren avfärdar kravet som framförts i ett öppet brev som skrivits under av i stort sett alla kommunalråd i Västerbotten och Norrbotten. Även regionerna har skrivit under det öppna brevet.

Brevet har skickats över till regeringen av Västerbottens och Norrbottens kommuner – som Kullgren menar är till övervägande delen socialdemokratiska och därför riktar han sitt svar på det socialdemokratiska partiet:

– Ställer vi oss i låsta positioner långt från andra länder kommer kvoterna med största sannolikhet bli högre, detta eftersom andra länder kan gå vidare utan oss. Det krävs nämligen bara kvalificerad majoritet. Socialdemokraterna känner väl till detta, säger landsbygdsministern, till fiskejournalen.

Lägre kvoter

Enligt Peter Kullgren så kommer Sverige att ställa krav på lägre kvoter än det som föreslagits av EU-kommissionen. 

– Vi kommer av allt att döma vara det land som driver den restriktivaste linjen – även restriktivare än kommissionen, säger Peter Kullgren (KD) via pressekreterare till Fiskejournalen utan att närmare specificera vilka kvoter som avses eller hur stora kvoter som Sverige kommer att försöka att förhandla fram.