Det här är vår styrelse
Stöd oss direkt
Vår vision är att återfå livskraftiga självreproducerande bestånd i de ursprungliga lax- och öringförande Östersjöälvarna, fria från miljögifter.
Swisha ditt bidrag direkt!
500 kr
1000 kr
3000 kr
5000 kr
10000 kr
Annan
Bli laxskyddare
Stöd oss – klicka för att läsa mer
Vår styrelse
“Östersjöns lax- och öringbestånd måste bli fria från miljögifter och kan med en positiv beståndsutveckling på sikt även ge utrymme för ett hållbart småskaligt yrkesfiske.”
Axel Wenblad
Ordförande
Axel Wenblad är naturvetare med masterexamen i limnologi och kemi. Axel har varit ordförande för WWF i Sverige och har tidigare varit generaldirektör för Fiskeriverket och har arbetat med hållbarhetsfrågor på myndigheter och inom näringslivet, bland annat som miljöchef på Volvo samt chef för hållbar utveckling på Skanska. Han har också varit miljödirektör på länsstyrelsen i Västra Götalands län, enhetschef på Naturvårdsverket, samt ordförande i Kungsfenans jury för Hållbart fiske.
Hans Lundqvist
Kassör
Är född i Älvsbyn och växte upp i Luleå, båda Norrbottens Län. Tog studenten vid Sundsvalls allmänna Läroverk (Hedbergska) 1970. Examinerades vid Umeå universitet för Fil Kand examen 1977 i matematik och biologi, med sidoämne kemi. Är sedan 1999 professor i fiskbiologi, inriktning mot Östersjölaxens och öringens liv och leverne, vid Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö vid SLU i Umeå.
I korthet
Tillbringade större delen av 1984-85 vid
”Pacific Biological Station” i Nanaimo, Vancouver Island
med Stillahavslaxen i fokus som Naturvetenskapliga
Forskningsrådets (NFR) post-doktorstipendiat.
Blev högskolelektor vid SLU 1988 och
docent i fiskekologi två år senare.
Var ordförande i dåvarande FORMAS (SJFR) utskott
för svensk fiskforskning under 1993-1999.
Glenn Douglas
Sekreterare
Glenn är projektledare för Sportfiskarna region norr och hans specialitet område är östersjölax och havsvandrande öring. Sedan 2009 har Glenn varit Sportfiskarnas representant på European Anglers Alliance och är en medlem av den verkställande kommittén för EU´s rådgivande kommitté för östersjöfiske (BSAC).
I korthet
Glenn har en Kandidat examen med inriktning
fiskevård från Göteborgs universitet.
Glenn kommer ursprungligen från Nya Zeeland men
bor nu bredvid den vackra Råneälven av Östersjöns sista
outbyggda vildlaxälvar.
Greta von Rosen Stövind
Stiftelsejurist
Greta von Rosen Stövind är stiftelsens jurist samt innehar en plats i styrelsen sedan 2014. Greta är utbildad balettdansare från skolor som Kungliga Svenska Balettskolan, the Julliard School i New York och Royal Ballet School i London. Efter danskarriären har hon bland annat arbetat som som stiftelsejurist för Juristbyrån och Swedbank Stiftelsetjänst och arbetar nu som Senior Legal Officer på Statens Kulturråd.
I korthet
Har varit dansare i Kungliga Baletten med solistroller i exempelvis Rose av Matilde Monniér och Second Detail av William Forsythe.
Lärare i civilrätt, offentlig rätt och fastighetsrätt vid Kungliga Tekniska högskolan.
Senior Legal Officer på Statens Kulturråd.
Carina Wallin
Ledamot
Carina Wallin föddes Stockholm, men växte upp vid en mindre skogsälv i en by en bit utanför Skellefteå. Den norrländska naturen har alltid varit en naturlig del i hennes liv, men först i vuxen ålder kom hon i kontakt med sportfiske. Flugfisket kom att bli hennes största passion i livet.
I korthet
Yrkesfotograf och grafisk formgivare
Carina har sedan slutet på 90-talet arbetat
med miljö- och fiskefrågor.
Carina instruerar i flugfiske, flugbindning och bidrar med grafisk produktion till fiskemedia.
Mattias de Woul
Ledamot
Mattias de Woul är född och uppvuxen i Stockholm och jobbar som biträdande avdelningschef för havs- och sötvattensfrågor på Världsnaturfonden WWF. Det mesta av Mattias dagliga arbete fokuserar på Arktis och bland annat miljöanpassningen av vattenkraften i Sveriges stora produktionsälvar i norr.
I korthet
Har disputerat i naturgeografi med inriktning mot glaciologi vid Stockholms Universitet. Glaciologi är läran om fruset vatten i alla dess former.
Mattias forskning handlade om glaciärers reaktion på klimatförändringar och bidrag till höjningen av havsytans nivå, samt förändringar i vattenflöden i floder som hämtar sitt källvatten från glaciärer.
Har under lång tid arbetat med vattenkraftsfrågan för att uppnå en långsiktigt hållbar och förnybar energiproduktion.
Per-Olof Wedin
Ledamot
Per-Olof Wedin, tidigare VD ch koncernchef för Sveaskog. P-O Wedin har även arbetat inom Svevia, tidigare hette Vägverket Produktion. Innan dess hade Wedin chefsposter i Stora Enso och andra skogsbolag.
Gustav Hellström
Ledamot
Gustav Hellström är förnärvarande universitetslektor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU. Så här presenterar han sig själv på SLU:s hemsida:
Min forskning fokuserar på vattenlevande arters beteende och migration i deras naturliga livsmiljöer, som omfattar floder, sjöar och havsmiljöer. En viktig aspekt av denna forskning är att använda moderna metoder för att spåra fiskar. Majoriteten av mina undersökningar har praktiska tillämpningar, med tonvikt på förvaltning och bevarande av olika fiskarter. Min forskning spänner över ett brett spektrum av arter, från de små och söta mörtarna och smörbultarna, till de mer formidabla blåfenade tonfiskarna och grönlandshajarna. Även om en betydande del av mitt arbete utförs i Sverige, som omfattar Östersjön och nordöstra Atlanten, sträcker sig min forskning även till andra delar av världen, bland annat Mongoliet, Island och Nordamerika.
Detta jobbar vi med
I första hand så arrenderar vi fiskeplatser för att få bort fällor och fångstredskap. Vi finns också med i en rad olika roganisationer och sammansltniungar där vi för fram vår vision om ett levande innanhav, Östersjön.
FISKEPLATSER
Vi arrenderar fiskeplatser så att vi får bort laxfällorna
PÅVERKAN
Vi sitter med i en rad olika organisationer och sammansklutningar där vi gör vår stämma hörd.
FOLKBILDNING
Vi är ute och föreläser och berättar om den vilda laxen, den vilda öringen och om vårt känsliga ekosystem.
SAMVERKAN
Vi jobbar direkt tillsammans med landets förvaltningsorganisationer.
STÖD
Vi stöder forskning och olika projekt ute i landet som är till gagn för vår miljö och våra fiskar.
Vårt Org. Nr.802479 – 8970
SWIFT/BIC: SWEDSESS och IBAN: SE3980000832799436381181
Swishnummer: 123 900 59 35
Insamlingskonto 900-5935
Adress
Stiftelsen för Östersjölaxen
c/o Thomas Johansson, Nedre Kläppen 21
934 93 Kusmark