FORSKNING
LAXFORSKNING PÅ SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET (SLU)
Forskning om både lax och havsöring sker bland annat på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). SLU studerar bland annat var och när olika laxstammar fångas i kustfisket, samt gör dataanalyser och beståndsskattningar. Annat som undersöks är upp- och nedströmsvandring av lax och havsöring relaterat till vattenkraft. SLU ger även vetenskaplig rådgivning (expertstöd) gällande förvaltning av fiske till myndigheter. Forskningen sker främst på två institutioner: institutionen för akvatiska resurser och institutionen för vilt, fisk och miljö.
http://www.slu.se/sv/institutioner/akvatiska-resurser/
http://www.slu.se/sv/institutioner/vilt-fisk-miljo/
RÅDGIVNING
SLUs underlag till rådgivning om bland annat lax och havsöring finns här:
http://www.slu.se/sv/institutioner/akvatiska-resurser/sok-publikation/underlag-till-radgivning/
DATAINSAMLING
Datainsamling för lax inom EUs gemensamma fiskeripolitik (DCF):
INVENTERING
Inventering av svenskt trollingfiske, SLU inventerar trollingfiske under 2015. Det är mycket viktig kunskap för en långsiktigt hållbar förvaltning av våra lax och havsöringstammar:
ICES
Internationella havsforskningsrådet (ICES) utför både analyser och en samlad rekommendation för hur mycket lax man kan fiska, dvs. fångstkvoten för Östersjön. Läs mer på:
HaV (DCF, laxförvaltning och fiskeregler)
Havs- och vattenmyndigheten är ansvarig myndighet för bland annat datainsamling inom EUs gemensamma fiskeripolitik (DCF) och fiskeregler. HaV kan till exempel besluta om fisket av Sveriges del av laxkvoten. Läs mer på: