REDOVISNING
STIFTELSEN FÖR ÖSTERSJÖLAXEN HAR UNDER ÅRET HJÄLPT ETT FLERTAL FÖRVALTNINGSORGANISATIONER I SVENSKA ÖSTERSJÖÄLVAR MED ATT BEGRÄNSA UTTAGET PÅ ENSKILDA VILDA BESTÅND AV LAX OCH ÖRING.
-Stiftelsen för Östersjölaxens ändamål att främja en långsiktigt hållbar förvaltning av vilda lax- och öringbestånd i Östersjön och dess vattendrag. Med Östersjön och dess vattendrag så menar stiftaren alla de habitat där det finns befintliga vilda lax- och öringsbestånd eller där fiskarterna kan etablera sig som har en historisk eller befintlig koppling till Östersjön, det gäller vattendragen, deras mynningsområden, längs kusten och ute i havet.
-Stiftelsen för Östersjölaxens tillgodoser sitt ändamål genom att ge bidrag till organisationer som arbetar med fiskeförvaltning och fiskevård i Östersjön och dess vattendrag samt ge bidrag till forskningsprojekt eller andra åtgärder som stärker de vilda lax- och öringbestånden. Stiftelsen kan även förvärva nyttjanderätt eller äganderätt över fastigheter eller annan egendom som innehar fiskerätt i Östersjön och dess vattendrag samt att förvalta dessa rättigheter på ett sätt som främjar stiftelsens ändamål.
– Resultat och effekter av Stiftelsen för Östersjölaxens insatser är att det har bidragit till att många fler fiskar har fått möjlighet att vandra upp i sina älvar för att leka och säkra nästa generation av vilda laxar och öringar i Östersjölvarna. Stiftelsens insatser har även bidragit till att öka medvetandet om Östersjölaxens svåra situation hos allmänheten.
Du kan ladda ned och läsa mer nedan.
Ladda ned vår årsredovisning nedan. Då den signerats digitalt så saknar denna kopia underskrifter. Signerad version finns att tillgå.
VERKSAMHETEN
Verksamhetsåret 2022
Stiftelsen för Östersjölaxen har under året hjälpt ett flertal förvaltningsorganisationer i svenska Östersjälvar med att begränsa uttaget på enskilda vilda bestånd av lax och öring. Detta har vi gjort genom arrende av fiskerätter i anslutning till älvmynningarna, själva eller tillsammans med närmast berörda förvaltningsorganisationer. Dessa arrenderade områden kommer inte att användas för fiske under arrendetiden. Stiftelsen för Östersjölaxen har även stöttat andra projekt som på olika sätt förbättrat situationen för eller kunskapen om Östersjöns vilda bestånd av lax och öring.
-Antalet arrenden av fiskevatten omfattar nu totalt 111 vattenområden längs den svenska Östersjökusten.
-Antalet fällor längs den svenska Östersjökusten har minskat från år 2011 (643 fällor). Havs- och Vattenmyndigheten uppger att ca 280 fällor fiskade längs den svenska Östersjökusten 2022.
-Yrkesfiskets kvot i Östersjön minskade med 32 procent från 2021 till 2022.
-Antalet yrkesfiskare som fiskar lax och rapporterar in sina fångster till HaVs- och Vattenmyndigheten 2022 var 74 fiskare. En minskning mot 2021 då det var 82 fiskare som rapporterade in fångst.
Påverkansarbete
En av Stiftelsen absolut viktigaste uppgift är att påverka våra beslutsfattare mot en mer ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning som sätter våra enskilda bestånd i fokus. Yrkesfiske till havs beslutades inför säsongen 2022 att starkt begränsas i den södra delen av Östersjön (laxens uppväxtområden) och endast kustfiske kommer att vara tillåtet längs den svenska och den finska Östersjökusten. Begränsningar av fisket gäller från norr om Stockholm (59 30’N) och från 1 maj till den 31 augusti. Kvoten för fångad lax skars ned med 32 procent till 63 811 laxar vilket kan jämföras med 2021 års kvot som var 94 496 laxar. Hela kvoten ska alltså fångas norr om Stockholm. Detta beslut är i förlängningen ett steg mot en mer lokal förvaltning av bestånden av vild lax, något som Stiftelsen har jobbat hårt för att få införa. Dessa kvoter och regler i stort kommer ven att gälla f”r 2023.
Det formella beslutet kring kvoterna för 2023 går att läsa i sin helhet på HaV’s hemsida: https://www.havochvatten.se/arkiv/aktuellt/2022-10-18-ostersjons-fiskekvoter-for-2023beslutade.html
Styrelsen
Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av:
– Claes Bourghardt Ordförande, Svenskt näringsliv.
– Glenn Douglas Sekreterare, Sportfiskarna.
– Hans Lundqvist Kassör, Professor Emeritus SLU Institutionen för Vilt, fisk och miljö (Umeå).
– Greta Von Rosen Stövind Ledamot, Chefsjurist p! Statens Kulturråd.
– Mattias de Woul Ledamot, biträdande avdelningschef för havs- och sötvattensfr!gor WWF.
– Carina Wallin Ledamot.
– Per Olof Wedin Ledamot, tidigare VD Sveaskog, Stora Enso mm.
– Axel Wenblad Ledamot, tidigare GD på Fiskeriverket, tidigare Ordf. WWF mm.