Nu visar det sig att Finland inte hade något godkännande för det som Finland har valt att kalla ett vetenskapligt fiske. EU-kommissionen kräver ett stopp för det finska laxfisket.

– Det här är det vi har sagt hela tiden. Det som kallas för ett vetenskapligt fiske är inget annat än ett kommersiellt fiske, vilket företrädare för det finska fisket har erkänt, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen.

Som Stiftelsen tidigare har kunnat berätta så har företrädare för Finland hävdat att fisket godkänts av EU och att det är ett kommersiellt fiske, inget vetenskapligt fiske.

– Det här är fråga om ett fiske godkänt av EU, där fisken fiskas precis på samma sätt som tidigare och den fiskas i kommersiellt syfte, säger Bengt Michelsson, avdelningschef på social- och miljöavdelningen.

Det sa Michaelsson i en tidigare intervju med Ålands Radio.

Finland stoppar kritiker och erkänner att det inte är ett vetenskapligt fiske

Finland har även hävdat att de har fått ett godkännande för fisket av EU – vilket uppenbarligen inte heller stämmer. EU krävde i ett brev, i maj i år, till Finland att projektet ska utvärderas innan det kan få ett godkännande.

– Det är upprörande att Finland helt struntar i den gemensamma fiskeripolitiken och gör som de själva vill och behagar med den lax som ska vandra upp i svenska strömmande vatten. Det här är vår gemensamma resurs som Finland fiskar på utan godkännande från EU och efter att ha serverat oss halvsanningar och direkta lögner, konstaterar Thomas Johansson.

Ålands Radio