Stiftelsens ordförande, Axel Wenblad, har en lång och gedigen karriär bakom sig och under en period så var han dåvarande Fiskeriverkets generaldirektör och högste chef.I en färsk intervju med Dagens Nyheter, som handlar om dagens fiske, så säger Axel Wenblad att han ångrar kvotsystemet:

– Det blev inte bra. Och jag måste erkänna att jag är medskyldig till det, säger han.

Dagens situation

När det gäller dagens situation och laxens utsatta läge så tvekar inte Axel Wenblad:

– Det är nödvändigt att vi kraftigt begränsar trålfisket efter sill. Det behövs ingen försöksverksamhet utan enligt försiktighetsprincipen måste det till åtgärder nu! Det här är nödvändigt för laxens överlevnad på sikt.

Du kan läsa hela intervjun på Dagens Nyheter – länk nedan (obs! betalvägg).

https://www.dn.se/sverige/kvotsystemets-fader-jag-angrar-mig/