Fiskeprofilen Robert Westin är en av Stiftelsen för Östersjölaxens laxskyddare och för honom är stödet självklart:

– Vi har alla ett ansvar mot miljön och mot kommande generationer. Det är fullständigt sjävklart att stödja Stiftelsens arbete. Det är ett arbete som ger snabba, direkt resultat och stiftelsen arbete skyddar vår värdefulla vilda lax och öring, säger han. 

Själv hamnade han i sportfiskebranschen och turistindustrin efter en artikel i en lokaltidning:

– Boden är ju som bekant en militärstad och därför gick det inte då att ta emot utländska besökare men under slutet av 80-talet så skulle reglerna ändras och det öppnade för en helt ny näring, en besöksnäring, berättar han.

1999 hoppade han av från IT-industrin och 2000 startade ett företag som skulle syssla med vinteraktiviteter, fiske och naturguidning. 

– På den vägen är det som det brukar heta, säger han och skrattar.

Hand I hand

För Robert Westin går verksamheten och miljön hand i hand och det handlar inte bara om lax och öring.

– Jag ser skyddet av den vilda laxen och den vilda öringen i ett vidare perspektiv. Vi måste jobba mot ett hållbart fiske där vi fiskar på ett sätt som naturen och miljön tillåter. Det väldigt enkelt – vi kan inte ta ut mer än vad naturen, bestånden tillåter och tål. Ska vi ge oss ut i naturen, fiske eller vad vi nu ska göra så måste vi göra det på naturens villkor. Det är en resurs men det är inte en oändlig resurs, säger han.

Robert Westin kommer från en industri som är i ständig förvandling, IT-industrin, och där finns ett tänk och ett synsätt på nyheter som han tagit med sig in i besöksnäringen.

– Vi kan ta ett exempel, isfiske. Det är något som vi här uppe i norra Skandinavien sysslar med men det är som produkt svårsålt så det gäller att kombinera, tänka nytt, och prova andra vägar. Kombinera med skoteråkning, guidade turer och det är detsamma med sportfisket. Själv försöker jag får in ett miljötänk i det jag erbjuder. Vi som är verksamma inom de här näringarna har inte bara ett ansvar för våra egna verksamheter utan vi har ett ansvar att berätta om hur du fiskar ansvarsfullt, varför du ska fiska ansvarsfullt och att frågan är större än om det finns lax och öring i våra älvar.

0566

Värdefull resurs

– Tar vi hand om lax och öring så tjänar alla andra arter på det, liksom hela miljön så jag gillar Stiftelsens tänk där. Det börjar med vild lax och vild öring och alla tjänar på att skydda denna värdefulla resurs.

Idag jobbar Robert Westin och Arctic Adventure i Piteälven, Luleälven och Råneåälven när det handlar om fiske i strömmande vatten sen erbjuds allt från fiske i sjöar till utflykter där norrskenet är en populär attraktion. Högkvarteret – det finns i Harads.

https://www.arcticadventure.se/