Nyligen gjordes ett beslag av fyra nät i Boviken-området. Nät som innehöll öringar.

– Det är flera regler som det bröts mot i det här fallet och den viktigaste regeln är tre meters regeln som säger att nät inte får läggas grundare än tre meter, säger Aleksander Björklund Boskovic.

I det här fallet handlade det om fyra nät som lagts i en vak i Boviksområdet.

– Den här tiden på året så sköter vi ofta tillsynen från land eftersom det ligger i is fortfarande på många ställen. Här hittade i en vak med nät och bojar och när vi tog oss en närmare titt så fanns det öringar i näten, som vi släppte tillbaka, och sedan beslagtogs näten.

Spår

Det fanns vissa spår på utrustningen kan tilläggas.

– Vi kan inte sägs om det är oförstånd eller att man inte kunde till reglerna i det här fallet, fortsätter Aleksander Björklund Boskovic.

 – Hur som helst så är rådet att läsa på vilka regler som gäller. Under den här tiden på året så får nät inte läggas på grundare vatten än tre meter och alla nät och fasta redskap som läggs ut, av fritidsfiskare, ska vara tydligt märkta.

Tillsynen längs den här delen av Östersjökusten är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och förvaltningsorganisationer i Åby-, Byske-, Kåge-, Bureälven samt att även Länsstyrelsen i Västerbotten med finansiering från Havs- och Vattenmyndigheten. Ett projekt som tidigare har fått stöd av Stiftelsen för Östersjölaxen.

Fiske med nät innanför 3-meterskurvan enligt sjökortet är förbjudet under tiden 1/4 -10/6 och 1/10 – 31/12.  Under tiden 1/10-31/10 är fiske med nät med mindre maskstorlek än 37 mm tillåtet innanför 3-meterskurvan.

Boviken ligger strax utanför Skellefteå i Västerbotten