Det började med pappa Kjell som var engagerad i den lokala sportfiskeklubben som ordförande.

– Jo, det var han som väckte natur- och miljöintresset, säger Mikael Nilsson, Fiskmiljö Nord AB som gjort sitt intresse till sitt jobb och sitt levebröd. Sedan 25 år tillbaka så jobbar han med att restaurera och återställa vattenmiljöer.

– Det började som en sidosyssla men numera är det i eget bolag och på heltid, säger han.

Bolaget, laxskyddare, sedan flera år tillbaka heter Fiskmiljö Nord AB och namnet skvallrar om att det är utifrån fiskens miljö som arbetet bedrivs.

– Allt hänger ju ihop. Skapar du en bra miljö för fisken så skapar du också en bra miljö för alla andra djur, växter och människor. Målet är att få en naturlig och fungerande miljö, fortsätter han.

När Mikael Nilsson började med att återställa det vi människor ställt till med så fanns inte så mycket dokumentation. Det saknades utbildningar för att restaurera och återställt vatten.

Erfarenhet

– Jag skulle egentligen ha gått naturbruksgymnasiet men jag ville inte åka hemifrån så det fick bli samhällsvetenskaplig linje och då, på den tiden så fanns det inga direkta utbildningar för hur du återställde vatten så det fick du lära dig ändå, av andra och av erfarenhet.

Pengar plockades loss i form, av så kallade ALU-jobb, en svensk arbetsmarknadsåtgärd som fanns under sex år mellan åren 1993 till 1996.

– Det var så det började och sedan blev det en sidosyssla tills företaget bar sig så jag kan ta ut en lön. Förutom mig själv så plockar jag in andra ibland, konsulter som varit med och som jag jobbat med tidigare, säger Mikale Nilsson, från kontoret som finns i Nilivaara, Gällivare kommun i Norrbottens län. 

Laxskyddare har Mikael Nilsson och företaget varit i flera år.

– Det är en självklarhet. Vi som sitter upp i älvarna är sist i kön och då är det oerhört viktigt att fisket ute i havet regleras.Stiftelsen för Östersjölaxen gör ett fantastiskt och bra arbete för ska det finnas fisk i älvarna så måste fisken få växa till sig ute i havet, och alla vet ju hur illa det är ställt med Östersjön just nu.

Sist i kön

Det här med att vara sist i kön återkommer Mikael Nilsson till flera gånger under samtalet.

– Vi lägger ned ett enormt arbete uppe i våra älvar för att rätta till det vi människor har ställt till med. Vi återställer efter dammar, dämningar, flottningar och kraftverk och när jag säger vi så menar jag inte bara mig och mitt företag. Vi är många som månar som miljön, fisken, vattnet och hela ekosystemet men det känns inte alls bra att lägga ned all denna tid och alla dessa pengar när rovdriften får fortsätta i havet, säger han.

– Vi kan inte ha det så här helt enkelt för det handlar om huruvida vår barn och barn ska kunna få se hoppande, levande fisk fisk i våra älvar, bäckar, år och sjöar. Då kan inte den mesta fisken plockas upp ute i havet för det är en gemensam resurs som borde förvaltas av oss alla, inte en liten minoritet.