Stiftelsen för Östersjölaxen tillsammans med Icelandic Wildlife Fund och Redd Villaksen bjuder in till svensk premiär av filmen Silent Waters och paneldebatt kring fiskodlingsindustrin.

Hur behandlas fisken som vi ska äta, hur påverkar odlingsindustrin sin omgivning och inte minst, hur påverkar odlingsindustrin oss, Östersjön och våra fiskbestånd?

Eventet är kostnadsfritt. Vi behöver din anmälan då antalet platser är begränsat.

  • Datum: Onsdag den 19 Mars
  • Tid: 18.00-20:30
  • Plats: ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm.

Det finns en direkt koppling till den likaledes svåra situationen för den vilda laxen i Östersjön – ett omfattande industriellt trålfiske där en god bit över 95 procent av det som fångas blir till fiskolja och fiskmjöl – som blir till djurfoder (gris, höns, mink).

Anmälan

Du kan klicka på bilden ovan får att anmäla dig – eller klicka här.

Bakgrund

Den nordatlantiska laxen befinner sig i en katastrofal situation. Agerar vi inte nu kommer våra barn och barnbarn aldrig att kunna uppleva denna fantastiska fisk. Laxturismen, dit angelägna sportfiskare kommer till Norge, kommer att bli historia.

År 2024 stängdes 33 av Norges ikoniska laxälvar nästan över en natt. Anledningen var att nästan ingen lax kom till älvarna. Ivriga laxfiskare och filmare från Island reste till Norge för att dokumentera vad som händer när floderna stängs. Islänningar fruktar att samma sak ska hända dem när norska fiskodlingsföretag rusar in på Saga Island med öppna burar som sprider laxlöss och rymmer. Detsamma gäller överallt i världen där laxodlingen bedrivs i öppna burar. De stora norska laxproducenterna är dominerande på global skala och det är de som måste pressas att ändra sina produktionsmetoder. Vi kräver nollutsläpp inom jordbruket!

lukkmerdene.no/

Reglerna för fiskesäsongen 2025 i Norge är nu ute på samråd och det kommer att finnas stora restriktioner i de flesta älvar även 2025.