Havs- och Vattenmyndigheten och Jordbruksverket lägger ned alla satsningar och allt arbete på att utveckla svenskt sportfiske och sportfisketurism.
Beslutet att inte satsa på och utveckla fritidsfiske och fisketurism bottnar i att regeringen kraftigt har dragit ned myndigheternas anslag. Det betyder också att sportfiskets plockats bort ur den nationella strategin Framtidens Fiske och Vattenbruk. Arbetet med yrkesfisket och med vattenbruk fortsätter.
– Varje år fiskar cirka 1,3 miljoner svenskar i åldrarna 16-80 år någon gång i antingen havet, sjöar eller andra vattendrag. En tredjedel av dessa är kvinnor. Vi är ett sportfiskande folk men den syns sannerligen inte i regeringens arbete och i anslagen till att utveckla sportfisket och fisketurismen. I praktiken så lägger staten nu ned allt arbete med strategin och des åtgärdsprogram som engagerat så många berörda och engagerade personer under många år, säger Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen.
Här har bl.a. Stiftelsen varit engagerad med framtagandet av en instruktionsfilm hur lax och öring ska hanteras för bästa överlevnad vid återutsättning från trollingfisket.
Prioriteras ned
Minskade anslag betyder att miljöarbetet prioriterats ned och för Havs- och Vattenmyndigheten har det inneburit anställningsstopp och att medarbetare har sagts upp.
Konkret så innebär det att Havs- och Vattenmyndigheten enbart kommer att arbeta med reglerande frågor, regler och styrdokument, för fritidsfisket.
– Personal har fått sluta och vi har sett att duktiga, kompetenta medarbetare lämnar Havs- och Vattenmyndigheten och Jordbruksverket så nu försvinner viktig och värdefull kompetens vilket gör att även om regeringen skjuter till pengar så är kunskapen borta, fortsätter Thomas Johansson.
Lägger ned
Jordbruksverket lägger nu ned allt arbete med främja och utveckla sportfisket och fisketurismen och Havs- och Vattenmyndigheten kommer bara att arbete med regler.
– Vår regering säger att Östersjön är en viktig fråga, likaså våra älvdalar och våra strömmande vatten och sjöar, men i riktiga konkreta handlingar så ser vi det rakt motsatta. Anslag dras in, medarbetare får sluta, arbete med miljön prioriteras ned och nu dras anslag in för att utveckla den så viktiga fisketurismen, en verksamhet som drar in mångfalt mycket mer än yrkesfisket, säger Thomas Johansson.
Länkar