Stiftelsen för Östersjölaxen framförde återigen sin kritik mot det nuvarande systemet för hur fiskekvoterna bestäms för fisket i Östersjön i samband med BSACs, Baltic Sea Advisory Councils tvådagarsmöte i Danmark.

Stiftelsen för Östersjölaxen deltog i mötet via Östersjölaxälvar i Samverkan. BSAC är en rådgivande grupp till  EU-kommissionen i fiskefrågor.

En viktig fråga under mötet var den gemensamma fiskepolitiken för hela Östersjön, som Sverige som bekant delar med en rad grannländer. Här lyfte Stiftelsen och Östersjölaxälvar i Samverkan den viktiga frågan om att när fiskepolitiken diskuteras och när kvoter ska beslutas så måste hänsyn tas till hela ekosystemet – alla arter, hela Östersjön.

Kritik

Stiftelsen och Östersjölaxälvar i Samverkan har upprepade gånger kritiserat det nuvarande systemet för att ta fram beslutsunderlag och hela den process som ska leda fram till beslut om fiskekvoter i Östersjön.  

Idag används olika nyckeltal och sätt för att räkna ut bland annat det det som kallas MSY:

– Det finns stora brister i det nuvarande sättet att räkna och beräkna tillgången bland annat på lax. Det räcker med att väldigt få vuxna laxar vandrar upp för att gränsen på 75 procents smoltproduktion ska anses vara nådd och då kan kvoterna för fångster höjas, säger Thomas Johansson.

MSY står för (Maximum Sustainable Yield) – maximal hållbart uttag och det är ett sätt att räkna fram en teoretisk biomassa, mängd fisk, eller mängd fiskar.

– Det stora problemet med MSY är att det inte tas någon hänsyn till om leken varit lyckad, om många nya laxar har kläckts och det tas ingen hänsyn till en hög dödlighet bland unga laxar, smolt, som vandrar ut i havet. Nås MSY så höjs kvoterna utan hänsyn till andra faktorer och utan hänsyn till resten av ekosystemet, fortsätterThomas Johansson.

Mellanårsflexen

Stiftelsen och Östersjölaxälvar i Samverkan har även kritiserat det som kallas  Mellanårsflexen vilket innebär att om en kvot inte fiskats upp, så överförs en del av kvoten till nästkommande år. Detta motverkar målet med en adaptiv och ekosystembaserad förvaltning.

Stiftelsen och Östersjölaxälvar i Samverkan framförde också hur viktigt det är med starka fiskbestånd för våra kustsamhällen, för älvdalarna och för alla de som vill fiska i våra älvar, bäckar och åar.