Den försvagade situationen för laxbestånden kräver snabba och effektiva åtgärder som kan accepteras av olika intressenter. För att få igång denna diskussion och hitta lösningar anordnade Närings-, trafik- och miljöcentralen i Lappland ett seminarium med tema ”Rädda laxen” i samarbete med svenska och finska intressenter nyligen i Olos, finska Muonio.
Antalet laxar som vandrar från Östersjön till Bottenvikens älvar har minskat dramatiskt de senaste två åren och till det kommer att andelen honor är fortsatt litet. Den exceptionella situationen har skapat stor oro för framtiden för laxbestånden och laxfisket i både Finland och Sverige.
För att få igång en diskussion och hitta lösningar anordnades seminariet Save the Salmon.
– Målet med evenemanget är att få de lokala rösterna hörda gränsöverskridande och att starta ett konkret, framåtblickande utvecklingsprojekt för fisket och dess förvaltning” säger Jermi Tertsunen, fiskerichef från NTM-centralen i Lappland.
Kritik
Stiftelsens Thomas Johansson framförde Stiftelsen för Östersjölaxens kritik mot de beslutade kvoterna för fisket i Östersjön för 2025 direkt till Finlands representant från Jord och skogsbruksministeriet, Orjan Bondestam.
– Vi är mycket besvikna över att Ministerrådet inte beslutade om ett femåringt fiskestopp så att bestånden på strömming/sill, skarpsill och inte minst lax skulle få en chans att återhämta sig. Vi fick inte vår vilja igenom här och försöker därför minimera uttaget så mycket som möjligt på de vilda laxar vi fortfarande har kvar, säger Thomas Johansson och fortsätter:
– Det är med stor oro vi nu får ett ökat fiske på strömming och sill. Laxkvoten minskar visserligen till 2025 men fisket efter lax öppnas igen i Ålands hav och upp till norra kvarken. Nära 35 000 laxar kommer att tillåtas fångas i det kommersiella fisket nästa år och vi vet att de senaste åren har yrkesfiskets fångster bestått av över 70% av vild lax.
– När vi ser på de svaga uppvandringarna i våra laxälvar de senaste åren så är detta en betydande del av all vildlax som vi har kvar, fortsätter Thomas Johansson.
Även Finlands tidiga fiskestart kritiserades på finsk sida får fisket börja redan från den 1 maj.
– Så tidigt på vandringssäsongen är det bara vild lax som vandrar och då företrädesvis stora laxhonor. Fiskestarten måste ovillkorligen läggas senare, säger Thomas Johansson.
Stiftelsen pekar på att Sverige startar fisket den 17 juni, för delområde 31.
Löfte
Finlands Orjan Bondestam kunde i alla fall ge ett löfte som han fick medhåll av svenska Havs- och Vattenmyndighetens Jens Persson – för 2025 kommer inte möjlighet att utnyttja den så kallade mellanårsflexen som innebär satt kvoter, som inte har fiskats upp, kan flyttas över till nästa år.
Finland lovade även att de inte kommer att köpa eller byta till sig kvoter från andra länder för att öka sitt laxfiske. Det återstår att se hur Sverige kommer att agera i den frågan.
Det blev en välbesökt konferens med bred uppslutning från älvdalarna i norr ända ner till kusten. Sportfiske, turismen, lokalbefolkningen, det traditionella fisket, husbehovsfiske, yrkesfiske, myndigheter och beslutsfattare från både svensk och finsk sida var alla representerade, över 70 personer på plats och lika många digitalt.