Nu har EU-kommissionen även presenterat sitt förslag till beslut avseende nästa år fiskekvoter för lax där kommissionen bland annat öppnar för ett fiske efter lax i delområde 30.

– Allt annat än ett fiskestopp är ett hot mot de svaga och hotade bestånd som finns kvar och vi anser att EU-kommissionens förslag är oförsvarbart, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen.

När det gäller fiskekvoterna efter sill/strömming så har EU-kommissionen redan presenterat sitt förlag till beslut – vilket Stiftelsen för Östersjölaxen också har kommenterat och reagerat på. 

Trots alla varningssignaler – nu kan det bli höjda kvoter för fiske efter sill/strömming

Nu gäller det fisket efter lax och i sitt beslutsunderlag och förslag till beslut så föreslår EU-kommissionen att fiske efter lax öppnas i det som kallas delområde 30.

– Vi förstår inte hur EU-kommissionen kommer fram till sitt förslag till beslut mot bakgrund av två års katastrofala siffror när det gäller uppvandringen av lekfisk i våra älvar. Nu öppnas ett blandbeståndsfiske upp, efter lax, på alla bestånd från Ålands hav och ända upptill Haparanda. 

Fiskestopp

Stiftelsen för Östersjölaxen har krävt ett femårigt fiskestopp på alla hotade och svaga bestånd.

– Vi står fast vid det kravet och ska vi ha ett kommersiellt fiske efter lax så måste det styras till delområde 31 och i nära anslutning till älvarna med odlad lax, menar Thomas Johansson.

Stiftelsen har flera gånger talat om ett ”systemfel” och Thomas Johansson menar att EU-kommissionens förslag till beslut är bevis på det.

– När vi pratar med de som förvaltar våra vatten, förvaltningsorganisationerna, de som bor och som lever vid vattnen så berättar de om en kraftigt minskad uppvandring av lekande fisk. Elfiske, fiskemätningar och andra observationer talar samma tydliga språk, något allvarligt har hänt ute i havet vilket direkt påverkar våra fiskar, lax och andra, som vandrar upp för att leka i våra älvar, bäckar och åar. I det läget så vill EU-kommissionen öppna upp för mer fiske, på blandbestånd, vilket kommer att slå mot svaga och hotade bestånd. Det är, anser vi, oansvarig och oförsvarligt och vi måste få ett annat system där vi reagerar snabbare och där vi lyssnar på de som förvaltar våra vatten.

Skickas vidare

Nu kommer EU-kommissionens förslag att skickas vidare till EU:s fiskeministrar som kommer att fatta beslut i frågan och fastställa 2025 års fiskekvoter – i slutet av oktober.