Nu har resultatet av det finska fulfisket, det som Finland har valt att kalla ett vetenskapligt fiske trots, att det tydligt framgår att det handlar om ett kommersiellt fiske presenterats.

Resultaten visar att av 1434 vilda laxar som hittills analyserats så var andelen Ljungan lax som förväntat låg. Tre av de analyserade laxarna kom från Ljungans svaga och hotade bestånd.

– Det var det vi befarade, att det skulle fångas laxar från mycket svaga och hotade bestånd där varenda enskild individ är extremt viktig. Tre laxar från Ljungan kan tyckas vara få i förhållande till det sammanlagda antalet men det är tre laxar som borde ha fått gå upp i Ljungan för att leka. Anledningen till att det är få individer är att det är extremt ont om Ljungan-lax, säger Thomas Johansson Stiftelsen för Östersjölaxen.

Upprepning

Säsongen 2024 ser vi nu blev en upprepning av 2023 med en katastrofalt svag uppvandring av vild lax i de fåtal vildlaxälvar som vi fortfarande har kvar. 

– Det finns ingen fiskräknare på vuxen återvändande lax i Ljungan men vi ser från andra älvar med vildlax så är mönstret tydligt, ytterst få individer verkar komma tillbaka. I Rickleån har i år endast 26 laxar återvänt. Skulle det visa sig att även tre av Rickleåns laxar skulle ha fångats i det vetenskapliga fisket så skulle det innebära ett uttag på över 10 % av hela beståndet, fortsätter Thomas Johansson.

– Råneälven har endast 200 laxar räknats in i år. Detta att jämföra med de bästa åren då 4 000 laxar vandrade tillbaka till Råneälven. Jag tror på resultatet som presenterats, och tre laxar kanske inte låter inte mycket men läget är dessvärre akut och under rådande situation och med osäker framtid för den vilda Östersjölaxen så har vi, med stöd från de svenska Östersjöälvarnas förvaltningsorganisationer för 2025 gått ut med kravet om ett totalt stopp för det kommersiella fisket för lax, säger Thomas Johansson.

Restriktioner

Från älvarna har det införts frivilliga restriktioner för att begränsa uttaget och i 6 av de 16 kvarvarande svenska vildlaxälvarna råder det förbud mot att avliva lax. 

– Det är I våra älvar laxen föds och det är hit de återvänder för att leka. Är det bara vi som ska begränsa och stoppa vårt fiske för att yrkesfisket ska få fortsätta?, frågar sig Thomas Johansson.

Stiftelsen för Östersjölaxen och Östersjölaxälvar i Samverkan har gått ut med ett krav på ett tiotal fiskestopp i Östersjön på alla svaga och hotade bestånd i minst fem år.

Vi driver just nu en namninsamling – skriv under om du inte redan har gjort det och sprids vidare – länka och skicka vidare.

Något har hänt ute i havet – stoppa fisket i fem år!

Finland svarar

Finlands Skogs- och jordbruksministerium har nu kommenterat resultatet av det ”vetenskapliga fisket”. Inte helt förvånande så menar Finland att fisket inte påverkat eller hotat några bestånd, trots att alltså tre laxar från Ljungan, ett starkt hotat bestånd, fångades. Finland nämner inte heller att EU krävde att fisket skulle stoppas i ett brev till Finland i maj i år och Finland nämner inte heller att det saknades ett klartecken från EU för samma fiske.

Det finska svaret