Östersjölaxälvar i Samverkan (ÖiS) och Stiftelsen för Östersjölaxen träffade idag representanter från länderna kring Östersjön i Berlin för att diskutera fiskemöjligheterna för nästa år, huvudfrågan var 2025 års kvoter.

Östersjölaxälvarna är en av de viktiga ”stakeholders” i fisket speciellt då det gäller förvaltningen av bestånden och då vi inom ÖiS representerar våra Östersjölaxälvar ser vi till att vara med på viktiga möten där beslutsfattarna träffas och den framtida förvaltningen formas, detta för delge vår bild av rådande situation i våra älvar.

Från Kommissionen är man medveten och mycket oroad över situationen med Östersjöns olika fiskbestånd. Det är dessvärre inte bara fisket som påverkar bestånden. Vi ser nu även effekterna av ett allt varmare klimat, förändring av salthalten i Östersjön. Även miljögifter och sjukdomar har en stor negativ påverkan på de flesta arterna i Östersjön.  Fisket är den faktor vi direkt kan påverka av de faktorer som påverkar Östersjöns ekosystem och vi behöver tänka om hur vi fiskar och beskattar våra bestånd för att rädda upp den nu rådande situation i Östersjön.

Faktor

Stiftelsen för Östersjölaxen lyfte på dagens möte de senaste årens katastrofalt svaga återvandring av lax till våra älvar och krävde en noll kvot för det kommersiella fisket för 2025.  Vi vet att det inte är det kommersiella fisket på lax som bär skulden till den situation vi nu har hamnat i. Yrkesfiskets kvoter har stadigt minskat allt sedan mitten på 90 talet, men det faktum att så få laxar nu kommer tillbaka så är varje lax så oerhört värdefull för våra bestånd.

Under rådande omständigheter anser vi att det inte finns något utrymme att tillåta något yrkesfiske efter vildlax.  Skulle ett fiske tillåtas så skulle det i så fall vara i delområde 31, Norr och Västerbottenskusten och då väldigt nära älvarna med odlad lax, Luleå och Skellefteå älvar med en begränsad kvot. Från älvarnas förvaltningsorganisationer har det införts frivilliga regler och begränsningar för att minska uttaget på vild lax. Till exempel att i 6 av de 16 svenska Östersjölaxälvar har man valt att med anledning av den allvarliga situationen infört ett förbud mot att avliva lax.

Fantastiskt

Förvaltningsorganisationerna gör ett fantastiskt jobb och visar ett stort ansvar för sina bestånd. Dessa insatser lyfte ÖiS på mötet för de olika ländernas representanter och representanter från kommissionen.

Det stora ansvar som förvaltningsorganisationer för älvarna tar väger tungt i diskussionerna och kommer förhoppningsvis leda till ett stopp för det kommersiella fisket på vild lax och även omfattande neddragningar av kvotförslagen för sill/strömming och skarpsill, utan dessa arter har vi snart ingen lax kvar att förvalta.