Vattenfall stoppar nu allt yrkesfiske i Luleälven, med omedelbar verkan. Anledningen är det vandrat upp dramatiskt mycket färre laxar i år och att Vattenfall därför riskerar att inte kunna fånga den mängd avdelsfisk som krävs för fiskodlingen i Heden.
Enligt uppgifter så behöver Vattenfall runt 1 500 laxar för att kunna säkerställa laxodlingen i Heden. Det minsta antal som Vattenfall kan acceptera är minst 500 avelsfiskar – fram till nu så har bara en bråkdel av den lax som krävs fångats. Därför stoppas allt yrkesfiske.
– Det här visar hur allvarligt läget är. Nu vandrar inte ens odlad lax upp i våra älvar, förmodligen för att de inte finns. Havet är tomt, det är bara att konstatera det, säger Robert Westin, fiskeguide och entreprenör i Boden – en av de som lever på och i älven.
Robert Westin skulle därför kunna vara en av dem som är motståndare till ett stopp men det är precis tvärtom:
– Finns det ingen fisk så finns det ingen produkt. Vi måste stoppa allt fiske på hotade och svaga bestånd och vi måste göra det nu. Stiftelsen för Östersjölaxen har helt rätt. Ska vi ha lax i våra älvar i framtiden, ska vi ha strömming ute i havet och ska vi ha ett levande hav och levande älvdalar så är det ett stopp som krävs, säger han.
Robert Westin och hans bolag, Artic Adventure, slutade att arrangera guidade turer efter odlad lax för en dryg månad sedan. Robert Westin arrangerar inga guidade fisketurer efter vild lax sedan flera år tillbaka.
– Vi i älvarna tar vårt ansvar men den stora negativa påverkan sker ute i havet. Där måste länderna kring Östersjön göra något. Den svenska regeringen måste lyfta frågan nu, på EU nivå och det är bråttom, säger han.
NSD (betalvägg)
Stopp för sill/strömming
För några dagar sedan så meddelade matjätten Axfood att de stoppar försäljning av sill/strömming från Östersjön.
– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.
Laxsvepet
Stiftelsen för Östersjölaxen sammanställde nyligen en kort lägesrapport om hur det ser ut i vår vildlaxälvar och alla tecken pekar mot ett lika dåligt år som 2023.