Sveriges ansvarige minister för fiskefrågor, Peter Kullgren (KD), kommer inte att göra något nu. Det är beskedet från Kullgren och från regeringen i en intervju med TV4.
– Ser vi att den här utvecklingen fortsätter så kommer vi att vidta ännu mer åtgärder för att värna laxen, säger Peter Kullgren i intervjun.
Det framgår inte vilka åtgärder han som ansvarig minister anser sig redan ha gjort och på frågan om det är aktuellt med ett krav på fiskestopp svarar Kullgren att det inte är aktuellt inom ramen för nuvarande kvotperiod.
– Det här precis det vi har kritiserat regeringen och det här systemet för. Det finns en tröghet i processen som gör att det som kallas adaptiv förvaltning inte fungerar. Uppe i våra älvar så gör våra förvaltningsorganisationer allt de kan och de reagerar snabbt men det som hänt nu har sin orsak ute i havet och jag vet inte hur många tecken Peter Kullgren behöver eller hur lång tid det ska ta innan något görs? Vi är nu inne på det andra året med katastrofsiffror för uppvandringen av lekfisk i våra älvar, bäckar och åar och larm från havet, från det kustnära yrkesfiskare som bedriver ett småskaligt fiske, har kommit under flera år. De har skrikit sig hesa utan att något har hänt, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen som kräver ett femårigt fiskestopp på alla hotade och svaga bestånd.
Näringslivet
Vid sidan av förvaltningsorganisationerna så gör även näringslivet de de kan. Axfood, matjätten, meddelade nyligen att de stoppar all försäljning av sill/strömming från Östersjön.
– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.
Vattenfall meddelade igår fredag, att de stoppar allt yrkesfiske uppe i Luleälven därför att de inte kan fånga den mängd avelsfisk som krävs för deras fiskodling.
Robert Westin, fiskeguide och entreprenör i Luleälven stoppar all guidning på odlad lax och har stoppat guidning på vild lax sedan flera år tillbaka.
– Näringslivet reagerar och agerar, våra förvaltningsorganisationer reagerar och agerar, allt medan landets högste ansvarige, vår landsbygdsminister, pratar om att vi ska avvakta och hänvisar till åtgärder som redan ska gjorts. Vilka åtgärder de är vet vi inte och allt det här pågår medan fisket på svaga och hotade bestånd fortsätter. Trålarna fortsätter att fiska ute i Östersjön därför att regeringen inte vill se det alla andra har sett för länge sedan, vi har bestånd, och ett helt ekosystem som håller på att kollapsa, konstaterar Thomas Johansson.