Finland var drivande i förhandlingarna inför 2024 års kvoter för sill/strömming i Östersjön och drev en hård linje att det skulle tillåtas ett fiske trots att EU-kommissionen ville ha nollkvoter och ett stoppat fiske efter sill/strömming.
I nya Ålandstidningen finns ett referat, i en ledartext, om hur förhandlingarna gick till som är mycket intressant för svenskt vidkommande:
Starkast bidragande till 2024 års kvoter var Finland. Den finska ståndpunkten gick hårt mot EU:s utgångsförslag att ha noll-kvot för strömmingen. Åland satt med vid förhandlingarna i form av dåvarande närings- och fiskeriministern Fredrik Karlström (M). Han berättar att den rutinerade finske chefsförhandlaren Orian Bondestam höll en imponerande taktpinne och fick med sig ett passivt Sverige att gå emot utgångsrekommendationen.
– Det är det tråkigt att konstatera att synen på Östersjöns motor, vårt sill/strömming, skiljer sig åt så radikalt mellan Finland och Sverige, säger Thomas Johansson och fortsätter:
– Sen är det direkt beklämmande att läsa om hur Finland tilläts att ta taktpinne och få med sig ett passivt Sverige som företräddes av Sveriges Landsbygdsminister Peter Kullgren.
Lyckade förhandlingar
Noterbart i sammanhanget är att Peter Kullgren i flera intervjuer framhållit, att enligt hans uppfattning, så lyckades Sverige mycket väl i förhandlingarna. Den skiljer sig högst väsentligt från den bild som Nya Ålandstidningen och den dåvarande närings- och fiskeriministern återger:
– Den bild som Nya Ålandstidningen nu målar upp bygger på intervjuer och samtal med dåvarande närings- och fiskeriministern Fredrik Karlström (M), Finland. Den bilden stämmer inte alls med den bild som Peter Kullgren har lämnat i ett flertal intervjuer i radio och tidningar. Båda de här bilderna om hur förhandlingarna gick till kan inte vara korrekta. Det är bara att konstatera det, fortsätter Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen.