Nu har det vetenskapliga underlaget, från ICES, det internationella havsforskningsrådet, gällande 2025 års fiskekvoter för sill/strömming i Bottenhavet publicerats. ICES föreslår ökade kvoter, för delområde 30-31 som innebär att kvoterna ökas med i snitt 36 procent – från nuvarande 55 000 ton till ett spann på 66 446 ton till 74 515 ton.

– Det är med stigande förtvivlan vi nu ser hur kvoterna för fisket i Östersjön hela tiden ökas och höjs, trots de senaste årens larmrapporter, konstaterar Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen.

Inför årets förhandlingar och behandling av ICES förslag i EU-kommissionen så pekar det mesta på höjda kvoter för strömming, även i Bottenhavet och Bottenviken , trots alla varningar och alla tecken på att hela Östersjöns ekosystem påverkas negativt.

– Ett problem är att kvoterna sätts med ett stuprörs-perspektiv. Det nuvarande systemet tar inte hänsyn till hela ekosystemet, att lax, öring och andra predatorer, gädda och abborre äter och lever på sill/strömmingsyngel. Det är Östersjöns motor som nu är på väg att fiskas ut vilket slår direkt mot andra arter men det finns inte med i det vetenskapliga underlaget som bara tittar på enskilda arter – inte på hela ekosystemet, hela miljön, fortsätter Thomas Johansson.

För Östersjön och för det småskaliga fisket längs kusten finns med andra ord litet hopp och den utfiskning av sill/strömming som nu pågår kommer att få allvarliga framtida konsekvenser.

– Vi har nu börjat att få in rapporter om årets elfiske och det är ingen rolig läsning. Vi har älvar där det knappt har hittats några årsungar överhuvudtaget, alltså yngel som kläcktes utifrån 2023 års lek. Vill det sig illa så har vi tappat 2024 års generation och det ser inte bättre ut för 2025, säger Thomas Johansson.

Försent

– Vi måste få politiker och beslutsfattare att lyssna, innan det är försent. Nu måste det till ett fiskestopp, ett totalt fiskestopp på alla hotade och svaga arter samtidigt som forskarna får medel för kunna att ta reda på vad det är som har hänt och vi måste sluta att räkna på enskilda arter. Östersjön är ett innanhav, ett helt ekosystem och den synen måste med i det vetenskapliga underlaget samtidigt som beslutsfattarna måste börja att lyssna på de som förvaltar våra vatten. Det är våra förvaltningsorganisationer som ser allvarstecknen först.

Skriv under vår namninsamling:

Stoppa fisket i fem år

Länk

ICES rådgivning